TEHNOLOGIJADA

Metalurški fakultet jedan je od sudionika Tehnologijade. Tehnologijada je tradicionalno sportsko-znanstveno natjecanje studenata tehnoloških fakulteta iz Zagreba (Prehrambeno- biotehnološki fakultet, Tekstilno-tehnološki fakultet, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Grafički fakultet), Splita (Kemijsko-tehnološki fakultet), Osijeka (Prehrambeno-tehnološki fakultet), Siska (Metalurški fakultet) te Maribora (Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo), s mogućim gostima iz zemlje i inozemstva, i tradicijom održavanja duljom od trideset godina. Fakulteti sudionici Tehnologijade natječu se i u stručno-znanstvenom dijelu, prezentacijom studentskih stručno-znanstvenih radova, kao i u sportu (natjecanje u ženskom i muškom nogometu, ženskoj i muškoj košarci, odbojci, šahu, stolnom tenisu, atletici i plivanju). Do sada su studenti Metalurškog fakulteta osvajali veliki broj nagrada u znanstvenom dijelu, ali i i zapažene sportske rezultate u pojedinim disciplinama. Tehnologijada ima posebnu važnost za studente Metalurškog fakulteta s obzirom da se na ovom događaju može ostvariti suradnja s budućim inženjerima metalurgije, prehrambene tehnologije i kemijskog inženjerstva.

BRUCOŠIJADA

U organizaciji studenata Metalurškog fakulteta, održava se i tzv. Brucošijada, gdje se u ugodnom i zabavnom okruženju upoznaju novi studenti. Zadnje tri godine studenti Metalurškog fakulteta Brucošijadu organiziraju u suradnji sa studentima Fakulteta organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu s kojima dijele zgradu u kojoj studiraju.

STUDENTSKA MEĐUNARODNA MOBILNOST

Podružnica studentskog zbora Metalurškog fakulteta je u više navrata (2001., 2002. itd.) bila domaćin 20-ak studenata iz Poljske, Mađarske, Slovačke, Njemačke, V. Britanije, Španjolske, Nizozemske, Slovenije i Češke. Oni su kao predstavnici studenata europskih sveučilišta, u okviru međunarodnoga studentskog tjedna, boravili u višednevnom posjetu Republici Hrvatskoj.

SPORTSKE AKTIVNOSTI

Studenti Metalurškog fakulteta povremeno sudjeluju i na sveučilišnim prvenstvima Sveučilišta u Zagrebu (u muškoj košarci, 2008./09.), na otvorenom prvenstvu grada Siska u plivanju, na Božićnom turniru u šahu i kuglanju u Sisku itd.

REKTOROVA NAGRADA

Studenti Metalurškog fakulteta aktivni su i u znanstvenoistraživačkom radu. Rezultatima toga rada natječu se za Rektorovu nagradu koja se dodjeljuje najboljim studentskim radovima znanstvenog sadržaja u svrhu poticanja znanstvenoistraživačkog rada i promicanja studentskog stvaralaštva.

Rektorova nagrada

MEĐUNARODNO SAVJETOVANJE LJEVAČA

Studenti Metalurškog fakulteta svih razina studija sudjeluju u organizaciji Međunarodnog savjetovanja ljevača koje se održava od 1999. godine. Na navedenom savjetovanju je 2016. godine prvi put organizirana Studentska poster sekcija u okviru koje je osam studenata Metalurškog fakulteta prezentiralo rezultate znanstveno-istraživačkog rada. U okviru ovog savjetovanja studenti su obavljali dijelom i terensku nastavu stručnim posjetima godpodarskim subjektima: Ljevaonica CIMOS P.P.C. Buzet, (2012.), ljevaonica LIVAR d.d. u Ivančnoj Gorici i Črnomlju (Slovenija, 2013.), HS -Produkt d.o.o. u Karlovcu (2014.), Alas-info d.o.o. u Donjem Vukojevcu, Dalekovod proizvodnja d.o.o. u V. Gorici,  ljevaonica željeznog lijeva Ferro-preis d.o.o. u Čakovcu (2016.), Šestan Busch Ltd. u Prelogu, Tehnix Ltd. u Donjem Kraljevcu (2019.).

PROMIDŽBENE AKTIVNOSTI

Studenti sudjeluju u svim promidžbenim aktivnostima Metalurškog fakulteta te događanjima kao što su: Smotra Sveučilišta u Zagrebu, Dan otvorenih vrata Metalurškog fakulteta, Dan karijera Metalurškog fakulteta, Festival znanosti, Skok u znanost, Zelene knjižnice, Sisački energetski dani, brojnim lokalnim aktivnostima popularizacije znanosti (Sisak Metalfest, Utrka solarnih automobila SOELA itd.)